Aap op schoenen met een buikje
Een evolutionaire kijk op gezondheid
Ooit waren we oermensen, uitstekend aangepast aan het leven in de jungle. Nu leven we in een jungle van beton. Deze overgang verliep zo snel dat onze oeroude genen het niet konden bijbenen en niet meer passen bij onze moderne leefomgeving en het hectische levensritme. Dat levert diverse mismatches op: ongezonde voeding, een verstoorde darmflora, bewegingsarmoede, een verwarde biologische klok, chronische stress en een vervuild leefmilieu.
Voor onze onaangepastheid betalen we een prijs, want deze mismatches resulteren in de bekende welvaartsziekten die inmiddels epidemische vormen beginnen aan te nemen: obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, chronische vermoeidheidsstoornissen en een aantal vormen van kanker en astma.
René Brant onderzoekt in deze levendige journalistieke speurtocht welke aanpassingen we aan de omgeving kunnen doen om er meer mee in de pas te lopen, zodat onze gezondheid verbetert. Want wie wil er nu niet gezond(er) oud worden?
René Brant is journalist en schrijft op freelancebasis artikelen over gezondheid, natuur en milieu voor verschillende tijdschriften waaronder Zin, Toer Actief, Reader’s Digest, Groene Hart Magazine en Zuid-Hollands Landschap.
Reacties
René Brant is een freelance journalist die voornamelijk gezondheidsgerelateerde artikelen schrijft. In dit boek probeert hij de lezer zijn visie te geven op het verband tussen onze evolutionaire achtergrond en gezondheid, aan de hand van literatuuronderzoek, interviews met diverse wetenschapsbeoefenaars en analyses vanuit zijn eigen ervaringen. Welke factoren liggen ten grondslag aan onze (eventuele) disharmonie met onze natuurlijke omgeving? Hoe kunnen we lering trekken uit de wijze waarop de oermens trachtte te overleven? En welke aanpassingen in ons gedrag en voedingspatroon zouden kunnen bijdragen aan een gezondere leefstijl? Deze en andere vragen worden besproken. De schrijfstijl is laagdrempelig en nodigt uit tot lezen. Geschikt voor iedereen die een beter begrip wil krijgen van de wijze waarop hij zijn gezondheid positief kan beïnvloeden vanuit een natuurlijk en evolutionair perspectief. Met een katern kleurenfoto's en een overzicht van literatuur, radio- en tv-programma's en websites.
Drs Can Kumru voor NBD Biblion‘Journalist René Brant slaagt er op voortreffelijke wijze in om je mee te slepen in zijn kennismaking met een andere manier om naar gezondheidszorg te kijken: namelijk vanuit het evolutionair perspectief. Een aanrader voor iedereen die de mensheid een warm hart toedraagt.’
Remko S. Kuipers, arts en auteur van 'Het Oerdieet'‘Zoekt u een nieuwe weg naar gezondheid en leefstijl? Ga dan terug in de toekomst met dit prachtige boek. Geen humbug, maar een populaire manier om de wetenschap te vertalen naar een manier om weer gezond te worden. U kunt er nog om lachen ook.’
Dr. Leo Pruimboom, grondlegger van de klinische PNI en het Intermittent Living ConceptBrant schrijft heel toegankelijk en plezierig. Hij is heel gedegen te werk gegaan met het samenstellen van dit boek, waarbij hij het zichzelf vast niet gemakkelijk heeft gemaakt. Het resultaat mag er zijn. En dat is zwak uitgedrukt.
Ria Teeuw voor VitEducatiefRené Brant onderzoekt in deze levendige journalistieke speurtocht welke aanpassingen we aan de omgeving kunnen doen om er meer mee in de pas te lopen, zodat onze gezondheid verbetert. Want wie wil er nu niet gezond(er) oud worden?
OperationeelDoordat ik zelf chronisch ziek ben, heb ik al heel wat boeken gelezen die gaan over het verbeteren van leefstijl en -omgeving. Maar van al die boeken legt dit boek toch wel de meest logische verbanden en de materie is begrijpelijk en overzichtelijk op een rijtje gezet. Het boek gaat in 240 pagina’s in op zóveel aspecten die van invloed zijn op ons welzijn: van het gebruik van antibiotica tot een vitamine B12 tekort, van chronische stress tot digitale drugs (lees: de verslaving die we hebben ontwikkeld voor onze computers) en van zitten (is het nieuwe roken!) tot het belang van insecten. Maar het wordt nooit te veel of verwarrend. Een fijn boek voor iedereen die qua leefstijl en leefomgeving de puntjes op de i wil zetten en daar net wat meer achtergrondinformatie bij kan gebruiken als duwtje in de rug.
Marvelousz.comEen zeer interessant boek, wat je sterk aan het denken zet. Bij mezelf merk ik dat ik inderdaad gezonder ben gaan eten (en niet eens bewust).
Lekkerlezen.netDit boek is een handleiding voor een betere gezondheid, zo logisch en overtuigend uitgelegd, dat het voor iedereen die geïnteresseerd is in gezondheid een must zou moeten zijn. De stijl van schrijven is inspirerend, helder en toegankelijk. Bovendien spreekt er gedegen onderzoek uit. Allerlei personen (en niet de minste) zijn geraadpleegd, evenals allerlei andere bronnen die achterin het boek genoemd worden.
Een boek dat je blijft intrigeren, maar dat het ook verdient om vaker opgepakt te worden. Kortom, een pareltje onder de vele boeken over gezondheid die er zijn!
... een onderhoudend en kleurrijk verhaal over hoe we in de huidige tijd zo gezond en natuurlijk mogelijk kunnen leven. Een absolute aanrader!
Natura FoundationHet boek is een enorm boeiend en inspirerend geheel geworden. Ik zou haast zeggen: verrassend inspirerend. Wellicht heb je dit boek ter hand genomen uit interesse naar het onderwerp, maar na het lezen ben je een en al enthousiasme! Niet alleen de feiten zijn boeiend, maar Brant ziet kans om het geheel op een zo uiterst enthousiasmerende wijze te brengen dat het wel over móet komen. Met zijn toegankelijke schrijfstijl zal hij bovendien een groot publiek weten te bereiken en dat is mooi. 'Aap op schoenen met een buikje' is, ondanks de hilarische titel, tenslotte een handleiding voor een betere gezondheid. ‘Een grote beurt voor je lichaam’, zoals Pruimboom het heerlijk klinisch uitdrukt.
Met zijn boek wil Brant trachten een bewustwording te creëren. Hij legt uit dat het mogelijk is om onze gezondheid optimaal te houden. Het kan en Brant legt je uit hoe!
Een origineel en toegankelijk boek dat vol staat met tips over hoe de welaartsziekten van nu te vermijden. En nee, daarvoor hoeven we onze betonnen jungle heus niet in te ruilen voor een echte jungle.
ParaVisie