Artsen de wijk in
Red levens, spoor ziekten eerder op
De huisarts oordeelt of iemand iets mankeert. Helaas is deze arts vaak overbelast. De overheid organiseert collectieve bevolkingsonderzoeken. Een vroege check: screenen op bijvoorbeeld darmkanker.
Intussen kijken toegewijde medisch specialisten verder. Met flexibele diagnostiek richten zij zich op de haarvaten van de samenleving. Het ziekenhuis uit, de straat op. Om ernstige ziekten eerder op te sporen en onnodige behandelingen te voorkomen, willen deze medici met screeningsteams de arme wijken in. Daar wonen de meest kwetsbare mensen.
Burgers kunnen thuis hun ontlasting en urine controleren, of doen een bloedtest. Laagdrempelig en betaalbaar. Gebeurt dit straks in het buurthuis met preventieve vroegdiagnostiek, een individuele methode om ziekten te voorkomen?
Zorgexpert Willem Wansink sprak met gerenommeerde medici over de kansen en dilemma’s van preventieve vroegdiagnostiek. Grijp pas in als de voordelen groter zijn dan de nadelen, betogen internist Marcel Levi, anti-tabakslobbyist Wanda de Kanter en toponderzoeker René Bernards, Alzheimerexpert Wiesje van der Flier, cardioloog Folkert Asselbergs, medisch filosoof Maartje Schermer en maag-, darm- en leverarts Manon Spaander.
‘Artsen de wijk in’ moedigt het debat aan over de beweging naar precisiegeneeskunde en risicoselectie. Op naar een toekomst met de camerapil, de elektronische neus, meer big data, biomarkers, DNY-analyses, liquid biopsy en genetische aanpassing. Maar verandert dan ook het individuele gedrag?