Beter van wel
Nog meer provocatieve psychologie
In vervolg op Beter van niet nu opnieuw drie titels gebundeld:
Het neurotisch handboek Psychologische zelfhulpboeken prediken het geluk en hoe de mens vol zelfvertrouwen en succesvol kan zijn. Met Het neurotisch handboek wil Wijnberg een lans breken voor iedereen die liever lijdt en strijdt dan zich laat bekeren door de religie van de positivo’s. Met goed doordachte twijfeltechnieken en zelfondermijnende inzichten laat hij zien hoe het postmoderne geluksstreven de nek kan worden omgedraaid.
Dat moet ik nog een plekje geven Durf je jezelf wel kwetsbaar op te stellen? Kun je je boosheid wel loslaten? Of lukt het je niet om, laten we maar zeggen, echt tot de kern komen? Nee? Geen nood. Ook Wijnberg raakt van het padje als hij geconfronteerd wordt met moderne psycho-blabla zoals ‘leermoment’ en ‘emotionele blokkade’. Hij maakt er korte metten mee en zet de lezer met beide benen op de grond.
De zin van onzin De mens, het leven en de wereld vormen een doorlopende voorstelling van ongerijmdheden. Wijnberg komt tot de ontdekking dat mensen die kunnen leven met deze tegenstellingen, gelukkiger zijn. Want wie het ongerijmde omarmt, heeft minder frustraties, accepteert makkelijker zijn eigen en andermans tekortkomingen en treedt vaker het leven met een lach tegemoet.
Jeffrey Wijnberg is al ruim dertig jaar werkzaam als psychotherapeut. Eerder verschenen o.a. van hem bij Scriptum: Hoe erger hoe beter en Beter van niet, en samen met Jaap Hollander Succes is ook niet alles en Provocatief coachen. Van de boeken van Jeffrey Wijnberg zijn in totaal al meer dan 50.000 exemplaren verkocht. Vele lezers hebben inmiddels kennisgemaakt met de provocatieve stijl van communiceren die Wijnberg hanteert.
www.psycholoogwijnberg.nl
Reacties
'...concreet en humoristisch geschreven...' '... een fijne samenvatting van eerder werk en een leerzaam en onderhoudend verslag uit de praktijk van een onorthodoxe therapeut.'
Suzanne Weusten in de Volkskrant van 3 september 2016'Wijnberg is een psychotherapeut die talrijke, vlot geschreven publicaties op zijn naam heeft staan. Hij sluit in zijn beschrijvingen aan bij een actuele thematiek. In dit boek gaat het over patiënten die in een denkcirkel opgesloten zitten en moeilijk komen tot doorbreking van die neurotische dwang die hen steeds meer isoleert en in dwangmatig denken volgens een gevoelsisolement alleen doet staan. De therapeut sluit zich door provocatieve vragen en opdrachten aan bij de denktrant van de cliënt. Wanneer hij voldoende laat blijken te kunnen aansluiten bij de argumenten van de patiënt wordt de therapietrouw niet geschaad en breekt er inzicht door bij de cliënt. Deze verwerft inzicht in de denkwijze waarin hij vastzit, neemt geleidelijk een zekere tegenbeweging aan, leert om te gaan met de zelfondermijnende argumenten en verkrijgt zo de verhoopte vrijheid. Wijnberg slaagt er bijzonder in om door zijn provocatieve wijze van hulpverlenen cliënten uit te dagen tot een kwetsbare wijze van handelen en leven. Opvallend is dat hij de hype-achtige benaderingen en veelvuldige gangbare concepten kritisch achterwege laat. Een boek met kritische inzichten dat zich goed laat lezen.'
NBD Biblion-recensie door Drs. H. Menkveld