Dom geluk, vette pech
Ervaringen bij endeldarmkanker
In 2013 krijgt Harrie Keusters de diagnose endeldarmkanker. Over zijn ervaringen schrijft hij het boek Nooduitgang, maar Keusters komt er gaandeweg achter dat zijn successtory maar een klein gedeelte van het verhaal vertelt van deze vorm van kanker. Of zoals een arts tegen hem zegt: ‘Zoveel geluk als u hebben maar weinigen.’ In Dom geluk, vette pech reizen we daarom met Keusters mee op zijn vervolgtocht door ‘endeldarmland’, op zoek naar lotgenoten en hun keuzes. Onderweg haakt professor Geerard Beets aan als reisgids.
Harrie Keusters is verhalenverteller. Hij schrijft indringend en toch luchtig over duivelse dilemma’s. Terwijl je blijft lezen om te weten hoe het met iedereen afloopt, komen ongemerkt alle thema’s van endeldarmkanker voorbij. Het boek is meer dan een serie ervaringsverhalen, het is zowel onderhoudend als informatief. Voor zorgprofessionals, patiënten en de mensen om hen heen. Djenné Fila liet zich voor de illustraties inspireren door de vaak aangrijpende maar op zijn tijd ook humoristische verhalen.
Bekijk hier het interview in de Telegraaf met Harrie.
Reacties
Het boek is niet alleen goed geschreven, dat wil zeggen, het leest lekker weg. Maar het is vooral ook heel goed dat het heel veel aspecten van endeldarmkanker laat zien. Ik vind het zeer goed dat de auteur niet alleen de succesverhalen beschrijft, maar ook een heel slecht verhaal en dat hij dan ook (terecht) de vervelende vraag durft te stellen: ‘En wat als deze patiënt niet voor orgaansparend had gekozen...?' Kortom, dit is echt een aanrader voor patiënten om te lezen en ik zal het dan ook aan iedereen aanbevelen.
Prof.dr. Hans de Wilt, chirurg oncoloog RadboudUMCDeze uitgave is een soort vervolg op het eerdere 'Nooduitgang' uit 2015. Vooral om te laten
zien hoe verschillend de ervaringen en de indrukken zijn bij en na de gestelde diagnose 'endeldarmkanker'.
Ook om duidelijk te maken dat er niet alleen succesverhalen zijn. Tegelijkertijd komen de huidige
behandelmethodes aan de orde. De soms in aparte stukken opgedeelde verhalen en interviews geven een
indringend en openhartig inzicht in de levens van Trudy, Odin, Sjanny en anderen. Gekoppeld aan gevoel en
inzicht van de schrijver zelf (deels ook met het zoeken naar erkenning en nut van het eerdere boek). Ook de
contacten met artsen en chirurgen worden beschreven. Hoe keuzes door de patiënt en medici tot stand
komen en invloed kunnen hebben voor het vervolg. En ook hoe groot de invloed is op het sociale leven en
de gezinssituatie. Gebruikte begrippen worden uitgelegd in een medische woordenlijst.Het is kortom een
soort handreiking voor iedereen die met deze ziekte wordt geconfronteerd. Waarbij een motto 'Het is meer
geluk dan overwinnen, als je het overleeft' de titel ook verklaart. Het boek is meer dan een verzameling van
persoonlijke verhalen. Een nuttig en bruikbaar overzicht voor wie met endeldarmkanker te maken krijgt.
Een vlot lezend boek dat persoonlijke verhalen brengt van verschillende mensen en je tegelijk een hoop wijzer maakt over endeldarmkanker en de gevolgen van deze ziekte. Hoewel Keusters in dit boek duidelijk naar voren laat komen dat deze ziekte veel nadelen met zich meebrengt, is het geen sentimenteel boek geworden. De verhalen zijn persoonlijk en de mensen erachter sterk. Ook schrijft Keusters met een zeer nuchtere kijk op de zaken. Een vleugje humor hier en daar maakt het geheel af.
Annelien Kruithof op boekleven.nl