Laat maar komen!

Crisisopvang van pleegpubers

Auteurs:   Kim Postma  |  René Wokke


Preview
Hardcover, 12,5 x 20,5 cm, 143 pagina's, zwart-wit, Nederlands,

€ 15,99
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

‘Terug naar Kim en René zou voor mij ideaal zijn. Maar ik ga toch niet de plaats innemen van kinderen die in nood zijn en daar naartoe moeten voor een crisis?’ (Eric-Jan)

Af en toe geestig en zonder vals sentiment hebben Kim Postma en René Wokke hun ervaringen met crisisopvang van pubers in dit boek opgeschreven. Ruim tien jaar lang stelden zij hun woonschip Hendrik Jan in Amsterdam voor hen open. Het waren vaak levensbepalende ervaringen voor de jongeren, zoals ook blijkt uit hun eigen verhalen in het boek. Kim en René delen hun onzekerheden en ook hun onvermijdelijke fouten met de lezer. Maar tonen eveneens hun onvoorwaardelijke betrokkenheid bij het welzijn van de aan hun zorgen toevertrouwde kinderen.

Kim Postma en René Wokke (†2018) werkten ten tijde van de zorg voor de kinderen beiden fulltime. Ze schakelden na een aanvankelijke, voorzichtige keuze voor weekendpleegzorg ruim tien jaar geleden over op crisisopvang voor pubers. ‘Het mocht wat spannender.’

In de media

Interview met Kim Postma bij RTL Nieuws:

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4463131/tadzjikistan-terreurdaad-fietstocht-pleegouders-kim-en-rene

Interview met Kim Postma op radio 1 De Nieuws BV:

https://www.nporadio1.nl/de-nieuws-bv/onderwerpen/477335-kim-postma-overleefde-aanslag-tadzjikistan-dit-boek-is-ook-een-eerbetoon-aan-rene

Tags:  crisisopvang  pleegzorg 


Reacties

In dit boek beschrijven de auteurs de periode van circa twaalf jaar waarin ze pleegzorg verleenden aan voornamelijk pubers. Ook komen diverse pleegkinderen zelf aan het woord. De auteurs beschrijven hoe ze in aanraking kwamen met de sector jeugdzorg, hoe ze eerst weekend-pleegouders werden en hoe ze al snel in het kader van crisisopvang (ook forensische opvang) pubers opvang boden in hun woonboot in het hartje van Amsterdam. Ze waren aangesloten bij Spirit, een organisatie voor jeugdzorg. In het boek wordt duidelijk hoe complex en uitdagend het bieden van deze opvang is en hoe ze ondanks alles bleven geloven en bleven zorgen voor hun pleegkinderen. Het boek is voor iedereen interessant om te lezen, maar vooral voor hen die zelf pleegouder zijn, in een jeugdinstelling werken of ambulant begeleider zijn.

Jannetta van der Zee voor NBD Biblion

Ontroerend, verrassend, en ontwapenend. Maar ook treurig, schrijnend en confronterend. Een boek vol sprekende verhalen en mooie anekdotes over crisispleegzorg. Het boek heeft ook een diepere laag. Over hoe betekenisvol het pleegouderschap kan zijn, en hoe dringend onze maatschappij op zoek is naar gezinnen die hun huis (of boot) en hart openstellen voor deze kwetsbare kinderen.

de Pedagoog juni 2019

Laat maar komen” is een fascinerend boek. Het geeft inzicht in wat pleegzorg nu eigenlijk is. We leren over de motieven van de pleegouders. Soms wordt ook onszelf een spiegel voorgehouden. Het boek inspireert. Misschien kan deze verhaling dienen als hulpmiddel bij het opleiden van nieuwe pleegouders. Misschien is het zelfs voor “normale” ouders een interessant boek met opvoedkundige tips (al zul je die er wel zelf uit moeten halen).

Maar boven alles is “Laat maar komen” een pleidooi voor het leggen van echt contact. Voor het zien van de ander, zonder vooroordelen. Voor oprechte aandacht. En dat is mooi.

lekkerlezen.net 11 november 2018