Over wilskracht
Een zoektocht naar zelfdiscipline
Wilskracht is de stille kracht die ons motiveert om door te gaan wanneer we bijna willen opgeven, die ons tot diep in de nacht wakker houdt als we moeten studeren, en die ons kalmeert als we boos worden. Het is een eigenschap die belangrijker is dan intelligentie, belangrijker dan connecties, en belangrijker dan opleidingsniveau.
Over wilskracht gaat over zelfdiscipline, over wat de oude filosofen praktiseerden en moderne wetenschappers ontdekten. Het is een zoektocht naar de diepste wortelen van het menselijk succes: onze capaciteit om aangeboren impulsen te beheersen en te richten naar doelen die de grenzen van ons voorstellingsvermogen uitdagen. Het boek neemt de lezer mee door de eeuwen, van onze vroegste evolutie naar onze tijd, om stap voor stap de processen te ontdekken die ten grondslag liggen aan onze psychische ‘successpier’.
In het boek reizen we om te beginnen langs ons geheugen en langs onze emoties, verlangens, drijfveren en attitudes om onze onbewuste impulsen beter te leren kennen. Pas als we die goed kennen, wagen we de stap naar het opstellen van doelen, naar plannen en naar het behalen van ongedachte prestaties. We verkennen tactieken om tegen minimale inspanning een maximaal resultaat te behalen. We zoeken naar methoden om moeiteloos zelfdiscipline uit te oefenen. We toetsen manieren om onze successpier te trainen, te ontwikkelen, te herstellen en te ontzien. En dan, tot slot, kijken we terug op wat die tocht heeft opgeleverd. Wat hebben we in handen, en bestaat er zoiets als teveel zelfcontrole?
Edwin Zasada (1985) volgde de militair-wetenschappelijke opleiding Krijgswetenschappen aan de Koninklijke Militaire Academie. Tijdens zijn loopbaan als officier bij de pantserinfanterie rondde hij in de avonduren zowel een master Strategic Human Resource Management als een master Business Process Management & IT af. Naast zijn werk verrichtte hij als zzp’er coachingswerkzaamheden, waarna hij verschillende leidinggevende functies binnen de retailsector vervulde, onder andere als HR manager. Inmiddels is hij werkzaam als zelfstandig human performance specialist.
Reacties
Edwin Zasada koppelt diepgang en grondigheid aan een toegankelijke schrijfstijl. Zijn boek 'Over wilskracht' is daardoor niet alleen razend interessant, maar ook een plezier om te lezen. Op een aangename manier leer je ongelofelijk veel over wilskracht, zelfcontrole, doelen stellen én halen.
Dr. Ben Tiggelaar, schrijver, columnist en gedragswetenschapperIk heb heel wat boeken over wilskracht in handen gehad, maar zelden een zo doorwrocht werk als 'Over wilskracht'. Een prestatie die het lezen van dit lijvige werk minimaal al rechtvaardigt.
Pierre Pieterse, hoofdredacteur Managementboek Magazine‘Niets van waarde wordt verkregen zonder strijd.’ Edwin Zasada laat essayistisch, overtuigend en op vele manieren zien waarom dat zo is. Zo kunnen we ons in het ene hoofdstuk bezighouden met (neuro)psychologie en in een ander met filosofie, krijgskunde of sociologie.
Prof.Dr.Ir. Mathieu Weggeman, hoogleraar Organisatiekunde en bestuursadviseurJe zou denken dat je veel wilskracht nodig hebt om een boekwerk van 800 pagina’s over wilskracht te lezen, maar dat is niet het geval. Tijd is voldoende. Auteur Edwin Zasada doet de rest. Zasada verleidt de lezer met een logisch betoog. Hij activeert je nieuwsgierigheid met relevante vragen, interessante feiten en onbekende anecdotes, waardoor je bijna zou vergeten dat je een standaardwerk in handen hebt, gewijd aan een eigenschap die levens kan maken of breken: wilskracht.
Ir. Frank Schaper, personal coach en auteur van 'Hoe je een geboren leider wordt' en 'Het dictatorvirus'Wilskracht is de kracht die mensen motiveert om door te gaan wanneer ze bijna willen opgeven en is een belangrijke factor voor het behalen van succes. Wat wilskracht is en waar het vandaan komt, ontrafelt de auteur, krijgswetenschapper, oud-beroepsmilitair en nu actief in het bedrijfsleven, in deze lijvige studie. Het eerste deel omvat een begripsbeschrijving van zelfcontrole in de context van het motivationele systeem van emoties en drijfveren. Vervolgens verschuift de aandacht naar het object van de wilskracht en komen het stellen en nastreven van doelen en het evalueren van resultaten aan de orde. Het laatste deel behandelt het cognitieve aspect, zelfvertrouwen en het verleggen van grenzen. Dit plezierig geschreven werk bevat, naast grondig gedocumenteerde wetenschappelijke feiten en tal van historische anekdotes, ook praktisch herkenbare en toepasbare onderwerpen zoals uitstelgedrag, impulsbeheersing en timemanagement. Hoewel de omvang een drempel kan vormen behandelt het boek materie die voor velen interessant is.
Drs. N.P. Aders, NBD Biblion'Over wilskracht' van Edwin Zasada geeft een compleet, diepgaand inzicht in de werking van wilskracht. De auteur heeft duidelijk de tijd genomen om het onderwerp op ongekend niveau uit te diepen. Een topprestatie van de auteur.
Nora Ghaoui, managementconsultant bij Veridia ConsultingHet is een ogenschijnlijk simpel onderwerp: wilskracht. Maar Edwin Zasada fileert het volledig in zijn boek Over wilskracht. Stap voor stap neemt hij de lezer mee in alle mogelijke invloeden die bepalen of een mens er in gaat slagen om een doel wat hij voor ogen heeft te behalen. Slechts zelden heb ik iemand zo grondig zien onderzoeken wat een mens beweegt om iets na te streven, en vooral welke factoren zijn plannen bewust of onbewust doorkruisen. [...] Voor iedereen die oprecht wil doorgronden waar de sleutels liggen om ongekende resultaten wél te bereiken is dit boek een meesterwerk.
Roy van den Anker, operationeel directeur bij verzekeringsmakelaar Heilbron en oprichter van KonnekstWaarom is het zo moeilijk een dieet vol te houden? Waarom lukt het maar niet om te stoppen met roken of drinken? Wat ligt er aan de basis van impulsief gedrag? Het resultaat van jarenlange research – en paradoxaal genoeg wilskracht – is 'Over wilskracht' geworden, een zeer leesbaar boek van liefst 800 pagina’s. Nu eens is Zasada de neurowetenschapper die uitlegt hoe het brein als voorspellingsmachine werkt, dan weer is hij de filosoof die zich afvraagt waar ons vermogen tot leren vandaan komt of de classicus die over de opvoeding van Spartaanse jongeren vertelt. En dat alles in een verhalende en toegankelijke stijl. Lees dit boek in brokjes en je begrijpt jezelf beter.
Suzanne Weusten, in de VolkskrantEdwin Zasada onderzoekt in dit standaardwerk misschien wel de belangrijkste vraag die mensen bezighoudt: namelijk wat het betekent om mens te zijn. Ondanks de ietwat intimiderende omvang verdient dit boek daarom een breed publiek. En het zal dat ook zeker kunnen bekoren want het is meeslepend geschreven. Het samenbrengen, en toegankelijk maken van zoveel relevante filosofie en onderzoek is een uitzonderlijke prestatie.
Martijn Vroemen, oprichter Teamchange | Opleiding voor teamprofessionals en KennisplatformDe inhoud van het boek bleef me bladzijde na bladzijde als vanzelf boeien. Het onderwerp 'wilskracht' spreekt tot de verbeelding en Edwins minutieuze speurtocht door tal van wetenschappelijke publicaties vind ik fascinerend. Bovendien neemt de veelheid aan praktische en herkenbare voorbeelden de lezer moeiteloos mee door al die theoretische concepten en inzichten waarlangs Edwins 'zoektocht naar wilskracht' loopt.
Dr. Isolde Kolkhuis Tanke, hoofdredacteur van O&O