Schaduwfamilie

De zoektocht van donorkinderen

Auteurs:   Linda Sprado  |  Vera de Lange


Preview
Paperback, , 176 pagina's, fullcolour, Nederlands,

€ 20,00
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Op donorconceptie rust een taboe. Daardoor komen donorkinderen er vaak pas laat achter hoe ze zijn verwekt. Na deze onthutsende ontdekking gaan veel van hen op zoek naar hun biologische vader.

Zij missen hun schaduwfamilie, de verborgen helft van hun stamboom. Met de enorme groei van DNA-databanken komen steeds meer donorkinderen hun biologische vader en vaak tientallen halfzussen en -broers op het spoor. Maar wat er gebeurt er daarna?

In Schaduwfamilie vertellen donorkinderen over hun jeugd, hun verlangens, hun zoektocht naar en het contact met hun nieuwe familie. Vier gastauteurs gaan daarnaast in op de achtergronden van deze zoektocht:

  • Hoe heeft donorconceptie in Nederland zich vanaf het ontstaan in 1948 tot nu toe ontwikkeld?
  • Waarom is kennis over je afkomst zo belangrijk?
  • Hoe kun je DNA- en stamboomonderzoek inzetten om je familie te vinden?
  • Maar ook: hoe maakbaar is familie, en is het compleet maken van je familie zonder gedeeld verleden niet een onbereikbaar ideaal?

De halfzussen Linda Sprado en Vera de Lange, zelf ook donorkinderen, vonden elkaar in 2019 via een DNA-test. Samen schreven ze dit boek.



Reacties

Wat een herkenning! Openhartige verhalen van donorkinderen die een unieke inkijk geven in hun belevingswereld. Relevante inzichten van gastauteurs. Een aanrader voor iedereen die met donorconceptie te maken heeft.

Jelte Sondij, een van de oprichters Stichting Donorkind

Wie ben ik? Een vraag die iedereen zich weleens stelt. Dit boek geeft een indringend beeld van wat het met je doet als de helft van jouw verhaal ontbreekt. Een zoektocht naar identiteit, familie en waardering. Prachtig opgeschreven.

Christiaan Alberdingk Tijm, auteur van De familie Wachtman

Prachtig boek! Echt heel fijn dat jullie het geschreven en samengesteld hebben!

Ester de Lau, donorkind en donordetective

Fijn boek, leest erg prettig, interessante inhoud en mooi vormgegeven. Goed gedaan!

Melissa Zonneveld Mulder, donorkind

Ik heb het boek gelezen en het is echt een heel mooi en fijn boek. Alle kanten worden belicht. Ook mooie tips om zelf te gaan zoeken. Echt een aanrader dit boek. Vera en Linda dank voor het schrijven.

Linda Wes, donorkind

Op de eerste plaats: complimenten over de vormgeving! Het boek ziet er strak, professioneel, aantrekkelijk en uitdagend uit. De vormgeving heeft echt toegevoegde waarde. De onderwerpen die in het boek aan de orde komen, met name de interviews zijn soms emotioneel en super-persoonlijk. De vlotte en glossy-achtige vormgeving zorgt ervoor dat je hierdoor niet afgeschrikt wordt en de verhalen toegankelijk blijven. Ook de fotografie vind ik top. De fotografe heeft ervoor gezorgd dat alle geïnterviewden je aankijken. Dat past precies bij de doelstelling van het boek, denk ik.
De interviews lees je achter elkaar door. Het is lastig om het boek weg te leggen. Ik vind het ontzettend knap hoe jullie erin geslaagd zijn alle geïnterviewden zo openhartig te laten zijn. Daar zal heel wat voorwerk in zijn gaan zitten (en nawerk, denk ik ook). Het is duidelijk dat er een vertrouwensband tussen jullie en de geïnterviewden is. Ook vind ik het knap en goed dat jullie jezelf uit de interviews hebben weggefilterd, maar toch in het boek niet buiten beeld blijven.
Wat me persoonlijk het meeste bij is gebleven is de herkenning: het is ongelofelijk wat de onwetendheid over je biologische afstamming met je doet, of die onwetendheid nu veroorzaakt wordt door donorschap of door adoptie, dat maakt kennelijk niet uit. Bij veel van de verhalen vormt die onwetendheid en de zoektocht de drijfveer en de motivatie om cruciale keuzes te maken op sleutelmomenten in hun leven. Dat pakt soms goed uit, soms ook niet.

Hanno Uittenbogaard, geadopteerd