De allerlaatste Snoecks

  -  

De allerlaatste Snoecks

Het voelt ontzettend jammer om te moeten stoppen voor de meet, maar de familie Snoeck kiest ervoor om in schoonheid de Snoecksalmanak stop te zetten. Nog twee nummers te gaan en dan stonden er 100 edities van de Snoecks op de boekenplank van elke verzamelaar. Door het onverwachte en trieste overlijden van geliefd hoofdredacteur Geert Stadeus wordt de stekker er voortijdig uitgetrokken en zullen er nooit honderd verjaardag kaarsjes branden. Een stukje geschiedenis…

 

Van de groote Almanak tot Snoecks 2022

In de jaren twintig van de vorig eeuw verscheen, in de schoot van de Gentse familiedrukkerij Snoeck-Ducaju & Zoon, het allereerste Snoecks jaarboek. De Groote Snoeck’s Almanak 1925 stond vol verhalen en was dan ook de literaire variant van de ‘kleine blauwe’ landbouwersalmanak die al sinds de achttiende eeuw door de drukkerij werd uitgegeven. Tot de Tweede Wereldoorlog verschenen deze ‘groote almanakken’ allemaal met dezelfde covertekening van een sterrenwichelaar. Snoecks’s Groote Almanak 1942 was de eerste waarvoor telkens een nieuwe covertekening werd gemaakt. Twee jaar later was de eerste vrouw op de cover een feit – zij het dan een glunderend boerinnetje naast een appelboom. De naam van het jaarboek zou nog verschillende keren worden aangepast: ‘groote’ mocht met één O vanaf 1948, in 1967 werd het Snoeck’s Almanak, een jaar later Snoeck’s en sinds 1969 wordt het apostrofje weggelaten. Snoecks 1969 was ook de eerste Snoecks waarin de aandacht langzaamaan verschoof van literatuur naar fotografie en andere beeldende kunsten. Sinds 1998 verscheen Snoecks op het huidige 17 × 23 cm formaat met elk jaar meer dan 576 bladzijden, en werd het jaarboek uitgegeven door IPS-Snoecks nv in plaats van door een drukkerij.

 

Geert Stadeus

Vanaf 2003 werd de Snoecks vakkundig geleid door Geert Stadeus. Geert was in de eerste plaats een schrijver. Uitgeverij Manteau publiceerde in 1990 zijn roman Een hond genaamd Sibelius. Als journalist schreef hij eerst voor Het Laatste Nieuws en daarna freelance voor tal van kranten en bladen, zoals De Gentenaar/Het Nieuwsblad, De Standaard, Menzo, Humo, Panorama-De Post en Maxim. Daarnaast leverde hij teksten aan voor humouristische televisieprogramma’s als De Slimste Mens ter WereldDe Rechtvaardige Rechters en De Mannen van de Macht. Maar misschien wel Geerts grootste passie was de fotografie. Met zijn scherpe oog voor schoonheid en talent, maar vooral met veel liefde, stelde hij elk jaar een vuistdikke Snoecks samen. Stond de Snoecks in veel huishoudens bekend als een boek met artistiek verantwoord naakt, dan maakte Geert er een cultureel hoogstaande gids van. Door het jaar heen bezocht Geert wereldwijd alle grote fotografiebeurzen, op ontdekkingsreis naar het beste van de hedendaagse fotografie. Wat hij op zijn reizen vond, wist hij telkens weer te bundelen in Snoecks, dat zo stilaan Geerts levenswerk aan het worden was. Helaas besliste het lot er anders over.

 

Geen Geert geen Snoecks

Een Snoecks zonder Geert Stadeus is voor de uitgeverij ondenkbaar. Al jaren onderhield hij nauwe contacten met fotografen, fotoagenschappen en journalisten. Als hoofd- en eindredacteur begon en eindigde Snoecks bij hem. Een rol die hij met glans speelde, en die niet door iemand anders in te vullen valt. Daarom eindigt Snoecks met de editie van 2021, de 98e editie sinds het ontstaan van de Groote Snoeck’s Almanak. Een echt collector’s item dat via de website nog steeds te bestellen is. De vele loyale Snoecksverzamelaars weten wat hen te doen staat: hun collectie kan nu voor eens en voor altijd vervolledigd worden.



De Volkskrant maakt gehakt van tegenstanders Paula van Manen

Politiek commentator Martin Sommer (de Volkskrant):

Een boek vol hilarische en treurige taferelen. Een geestig-kritisch boek van een doortastende vrouw!

LEES:

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/kijk-maar-uit-met-openlijke-kritiek-op-de-vernieuwing-bij-u-op-school~b302b917/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

 

 

 

‘De zelfbewuste leider’ van Godfried IJsseling Ooa Boek van het Jaar 2020

De afgelopen tijd boog een vakjury zich over de vraag welk boek op het vlak van management en organisatieadvies de titel ‘Ooa Boek van het Jaar 2020’ verdient. Vanmiddag maakte juryvoorzitter Marijke Spanjersberg bekend dat de keuze is gevallen op De zelfbewuste leider van Godfried IJsseling.

Uit de lijst van bijna negentig boeken die in 2019 op de markt kwamen, stelde de zevenkoppige vakjury eerder dit jaar een top 10 samen. De volgende vijf criteria werden daarbij gehanteerd: geeft het boek te denken, is het maatschappelijk relevant, is het oorspronkelijk, toepasbaar en toegankelijk. Na grondig beraad heeft de jury unaniem gekozen voor De zelfbewuste leider van Godfried IJsseling.

‘Het boek nodigt uit tot kritische zelfreflectie, zonder het paradijs te beloven. Want ook onze binnenwereld kent zijn eigen chaos en ongrijpbaarheid. Een waardvol boek voor onszelf én een boek dat je je klant aanreikt met als begeleidende tekst zoiets als: je begrijpt het pas als je het doorhebt, maar dit is een boek waar ik graag nog een keer met je over doorpraat,’ aldus de jury. Lees meer…

Auteur Jacqui van Kemenade genomineerd als Leefstijlprofessional van het jaar 2020

Auteur Jacqui van Kemenade is een van de genomineerden in de top 10 van leefstijlprofessionals die de Vereniging Arts en Leefstijl heeft opgesteld. Tot en met 25 maart kan iedereen zijn stem uitbrengen.

De Vereniging noemt Jacqui’s boek Leefstijl op recept een mooie samenvatting voor alle artsen die aandacht willen besteden aan leefstijl. ‘Het is helder geschreven met verwijzingen naar literatuur en verdiepende informatie. Naast haar werk als huisarts is Jacqui ook actief in haar praktijk als leefstijlhuisarts. Met haar inzet voor Stichting Je Leefstijl Als Medicijn en haar artikelen en podcasts op deze site zet zij zich in om veel mensen na te laten denken over het leven met een gezondere leefstijl. Ze geeft op de Facebookpagina van de stichting ondersteuning bij alle pijlers van leefstijl. Ze beantwoordt vragen over leefstijl. Zij is een super voorbeeld voor alle artsen.’ Lees meer…

Ambassadeur ontvangt ‘De wet van de stilte – Reis door Colombia’ van Karin Anema

Onder grote belangstelling overhandigde Karin Anema afgelopen donderdag haar nieuwe boek De wet van de stilte – Reis door Colombia aan Jeroen Roodenburg, de Nederlandse ambassadeur in Colombia. Ruim 100 mensen waren naar de boekpresentatie bij de Haagse boekhandel Paagman gekomen, waar de auteur geïnterviewd werd door historicus Han van der Horst.

Op de foto vlnr: Karin Anema, Han van der Horst en Jeroen Roodenburg. 

Bekijk de trailer of beluister de podcast.

Karin Anema (1955) reist door Colombia, waar de wapens na het Vredesakkoord in 2016 lijken te zwijgen. Ze gaat op zoektocht naar de verhalen achter de plekken waarheen ze reist – zowel toeristische trekpleisters als plaatsen die daar ver van afliggen. Zij legt bloot hoe mensen de generatieslange burgeroorlog beleefden, in hun huizen, in de straat, en waarover ze gingen zwijgen. De wet van de stilte gaat over hoe families uit elkaar zijn gevallen en hoe de bewoners zich voelen tegen de achtergrond van de toeristische hotspots die zich ontwikkelen. Het houdt toeristen een spiegel voor. Met een open blik, écht contact en een scherpe pen verwijdert Anema het laklaagje en laat daarmee de mensen zien.

 

Veel steun voor door kritisch boek geschorste docent Paula van Manen

De steunbetuigingen voor Paula van Manen, de docent die geschorst is vanwege haar boek Wanneer krijgen we weer les? stromen binnen, nadat vorige week het nieuws over haar schorsing – waarschijnlijk na een tip van een collega-docent – door De Gelderlander en de Volkskrant naar buiten is gebracht.

In het boek beschrijft Van Manen met een kritische blik hoe haar team in 2016 radicaal kiest voor een geheel nieuwe manier van opleiden: gepersonaliseerd leren, een onderwijsvorm waarbij lessen zijn afgeschaft, studenten zelfstandig aan hun eigen leerdoelen werken en docenten ‘leercoach’ zijn. Volgens de schoolleiding frustreert de publicatie de innovatiekracht van de school. Lees meer…

100.000ste exemplaar ‘Zo ben ik nu eenmaal’ verkocht

Bestseller over de menselijke persoonlijkheid

In 2004 verscheen Zo ben ik nu eenmaal! Lastpakken, angsthazen en buitenbeentjes, geschreven door hoogleraar klinische psychologie Willem van der Does, geïllustreerd door de onovertroffen Peter van Straaten. Lees meer…